Ring
Kamel
 
 Bevingat ord ur Bok I, kapitel 1: Ett länge väntat kalas

[Tillbaka till listan]

Tolkien:     Kamelen:     Ohlmarks:     Andersson:
J. R. R. Tolkien
Elves and Dragons! I says to him. Cabbages and potatoes are better for me and you. Don't go getting mixed up in the business of your betters, or you'll land in trouble too big for you, I says to him. And I might say it to others. 
Kamelen
Alver och drakar! brukar jag säga till'en. Kålhuv'en och potatis är bättre för mej och dej. Gå inte och bli insyltad i fint folks affärer om du inte vill hamna i mer trassel än du tål, säger jag till'en. Och det kan jag för den delen säga till andra med. 
Åke Ohlmarks
Älvor och drakar – brukar jag säga till honom. Ack du Sam! Kålrötter och jordpäron är bättre för oss! Blanda dej inte i herrskapernas affärer, för då först kan du komma i verkliga tråkigheter! Det brukar jag säga till grabben – och det kunde jag för den delen säga till andra med. 
Erik Andersson
Alver och drakar! säger jag till honom. Kål och potatis passar bättre för dig och mig. Se till så du inte blir indragen i herrarnas affärer, för då hamnar du snart på alltför djupt vatten, säger jag. Och det upprepar jag gärna för andra också. 
Kommentar
Guffarn Gamgi håller hov på "Murgrönan" inför Bilbos stundande elftioettårskalas och beklagar sig över att Bilbo lärt hans Sam att läsa.

Senast uppdaterad: 2017-02-23 00:37:43